zgotujprzepis.pl

Znajdź inspiracje na pyszne potrawy!

Ziemniaki pieczone z podudziami

Ziemniaki pieczone z podudziami

Słodkie, pieczone ziemniaczki. Chrupiąca skórka kurczaka. Pyszne jabłko i aromatyczna cebulka. 10-15 minut przygotowań i ok. godziny czekania to niewiele w porównaniu do smaku jaki może dać ten gorący posiłek.

Składniki

Sposób przygotowania

1) Przygotować blachę do pieczenia.
2) Włączyć piekarnik na 180° C.
3) Ziemniaki i cebule obrać i umyć.
4) Cebule pokroić na pół.
5) Jabłko i paprykę umyć i pokroić na podłużne kawałki.
6) Przygotowane warzywa położyć na blachę.
7) Podudzia umyć i położyć na blachę.
8) Wszystkie składniki oblać olejem i obtoczyć je w nim.
9) Warzywa i mięso obsypać solą i pieprzem. Dodatkowo, podudzia posypać przyprawą do kurczaka.
10) Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec przez 50-60 minut.