zgotujprzepis.pl

Znajdź inspiracje na pyszne potrawy!

Żeberka w ketchupie i miodzie

Żeberka w ketchupie i miodzie

Smaczne połączenie ketchupu i miodu z chrupiącymi żeberkami z piekarnika. W dodatku nieziemskie opiekane ziemniaczki oprószone pieprzem.

Składniki

Sposób przygotowania

1.Przygotowanie żeberek:


Żeberka pokrojone w paski należy włożyć do 1,5 litra wody.
Zagotować.
Po zagotowaniu, zmniejszyć ogień.
Dodać 1 cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, pietruszkę, marchew i 2 kostki rosołowe.
Gotować na małym ogniu przez ok. 50 min..
Wyłożyć na talerz.

2.Marynata do żeberek:

Wymieszać: miód, ketchup, olej i czosnek.
Marynatę rozłożyć na żeberka.

3. Przygotowanie ziemniaków:

Ziemniaki obrać i pokroić wedle uznania (najlepiej wzdłuż na pół, zależy od wielkości ziemniaka).
Gotować w osolonej wodzie ok.15 min..
Wyciągnąć na sitko.

4.Pieczenie:

Blachę wysmarować olejem.
Rozłożyć na jednej części blachy ziemniaki.
Polać olejem i oprószyć pieprzem.
Na drugiej części blachy rozłożyć żeberka.
Zapiekać ok. 35 min. w temp. 180°C do momentu zarumienienia.