Żeberka w ketchupie i miodzie
Smaczne połączenie ketchupu i miodu z chrupiącymi żeberkami z piekarnika. W dodatku nieziemskie opiekane ziemniaczki oprószone pieprzem.
Składniki
- 1kg żeberek wieprzowych
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki ketchupy
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 ceubla
- 2 kostki rosołowe
- 1,5 litra wody
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 marchew
- 3 liść laurowy
- 3 (kulki)ziele angielskie
- 8 dużych ziemniaków
- szczypta pieprzu czarnego mielonego
- szczypta soli
- olej
Sposób przygotowania
1.Przygotowanie żeberek:
Żeberka pokrojone w paski należy włożyć do 1,5 litra wody.
Zagotować.
Po zagotowaniu, zmniejszyć ogień.
Dodać 1 cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, pietruszkę, marchew i 2 kostki rosołowe.
Gotować na małym ogniu przez ok. 50 min..
Wyłożyć na talerz.
2.Marynata do żeberek:
Wymieszać: miód, ketchup, olej i czosnek.
Marynatę rozłożyć na żeberka.
3. Przygotowanie ziemniaków:
Ziemniaki obrać i pokroić wedle uznania (najlepiej wzdłuż na pół, zależy od wielkości ziemniaka).
Gotować w osolonej wodzie ok.15 min..
Wyciągnąć na sitko.
4.Pieczenie:
Blachę wysmarować olejem.
Rozłożyć na jednej części blachy ziemniaki.
Polać olejem i oprószyć pieprzem.
Na drugiej części blachy rozłożyć żeberka.
Zapiekać ok. 35 min. w temp. 180°C do momentu zarumienienia.