Żeberka pieczone w miodzie
Pyszne żeberka pieczone w miodzie i ketchupie. Podawać z ziemniakami.
Składniki
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 4 łyżki miodu
- 1 szklanka ketchupu
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- pieprz
- sól
- 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
- 3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 2 łyżeczki przyprawy do mięs
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania
1) Żeberka kroimy na mniejsze kawałki (tak, żeby w kawałku były maksymalnie po dwie kostki). Mięso nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do mięs i paprykami w proszku. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Żeberka wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc).
2) Przygotowanie sosu: ketchup mieszamy z olejem, sosem sojowym, miodem i wodą.
3) Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 15 min bez przykrycia.