zgotujprzepis.pl

Znajdź inspiracje na pyszne potrawy!

Żeberka pieczone w miodzie

Żeberka pieczone w miodzie

Pyszne żeberka pieczone w miodzie i ketchupie. Podawać z ziemniakami.

Składniki

Sposób przygotowania

1) Żeberka kroimy na mniejsze kawałki (tak, żeby w kawałku były maksymalnie po dwie kostki). Mięso nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do mięs i paprykami w proszku. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Żeberka wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc).
2) Przygotowanie sosu: ketchup mieszamy z olejem, sosem sojowym, miodem i wodą.
3) Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 15 min bez przykrycia.