Śmietanowiec z galaretkami
Pyszne, kolorowe ciasto bez pieczenia. Składa się z grubej warstwy puszystej, lekko kwaśnej i nie za słodkiej masy śmietanowej wymieszanej z kostkami kolorowych galaretek.
Składniki
- 4 galaretki (najlepiej o różnych kolorach)
- 660 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka cukru pudru
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowanie biszkoptów
Sposób przygotowania
1) 3 galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250 ml gorącej wody, przelać do głębokich talerzy i odstawić do stężenia. Po stężeniu galaretki pokroić w kostkę. Czwartą galaretkę (tę, która będzie na wierzchu ciasta) rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić, ale nie do całkowitego stężenia.
2) Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku (żelatyny nie można zagotować, ponieważ straci swoje właściwości żelujące).
3) Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, a następnie powoli dodać cukier puder, cukier wanilinowy, sok z cytryny, jogurt oraz rozpuszczoną żelatynę. Całość wymieszać.
4) Do masy śmietanowej dodać pokrojone galaretki i delikatnie wymieszać.
5) Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami.
6) Masę z galaretkami wyłożyć na biszkopty, wyrównać wierzch i zalać tężejącą galaretką.
7) Ciasto odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki.