Racuchy z jabłkami
Drożdżowe racuszki z jabłkami. Doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub podane z konfiturami.
Składniki
- 200 g obranych i wydrążonych jabłek
- 250 g mleka
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 50 g oleju, plus dodatkowa porcja do smażenia
- 30 g świeżych drożdży
- 300 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania
1. Do dużej miski wlać mleko, dodać jajka, cukier, olej, drożdże mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
2. Jabłka pokroić na ćwiartki, każdą ćwiartkę przekroić wzdłuż na pół, a następnie w poprzek w plasterki. Pokrojone jabłka przełożyć do miski z ciastem i delikatnie wymieszać łyżką.
3. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą lub ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 min do wyrośnięcia.
4. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.