zgotujprzepis.pl

Znajdź inspiracje na pyszne potrawy!

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuszki z jabłkami. Doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub podane z konfiturami.

Składniki

Sposób przygotowania

1. Do dużej miski wlać mleko, dodać jajka, cukier, olej, drożdże mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
2. Jabłka pokroić na ćwiartki, każdą ćwiartkę przekroić wzdłuż na pół, a następnie w poprzek w plasterki. Pokrojone jabłka przełożyć do miski z ciastem i delikatnie wymieszać łyżką.
3. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą lub ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 min do wyrośnięcia.
4. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.