Podduszony kurczak z ryżem i warzywami
Pierś z kurczaka i warzywami (cukinia, marchew, cebulka) na słodko. Dobrze komponuje się z ryżem parabolicznym lub basmati.
Składniki
- Pierś z kurczaka - 1/2 kg
- Ryż paraboliczny lub basmati - 1 torebka (100 g)
- Cukinia - 1 sztuka
- Cebula - 1 sztuka
- Marchew - 1 sztuka
- Olej rzepakowy - 4 łyżki
- Sok z cytryny - 3 łyżki
- Sos sojowy - 2 łyżki
- Miód - 2 łyżki
- Pieprz
- Sól
Sposób przygotowania
1) Ugotować woreczek ryżu.
2) Sos - wymieszać w głębokim naczyniu: 2 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżki soku z cytryny.
3) Pokroić pierś z kurczaka w kostki lub paski, doprawić lekko solą i pieprzem, a następnie wrzucić do naczynia z sosem.
4) Pokroić warzywa w cienkie plasterki/krążki (cebulę w drobne kosteczki).
5) W czasie krojenia warzyw rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami oleju.
6) Warzywa wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć kilka minut.
7) Po kilku minutach dorzucić pierś.
8) Smażyć pod przykryciem (podduszać) przez 10 minut.
9) Dorzucić ryż i podduszać jeszcze przez 5 minut.
10) Gotowe!