Placki serowe
Mięciutkie placuszki z białym serem. Idealne na śniadanie lub na przekąskę.
Składniki
- twaróg - 500 g
- mąka ziemniaczana - 4 łyżki
- mąka orkiszowa (lub pszenna) - 8 - 10 łyżek
- jajka - 4 sztuki
- cukier - 1/2 szklanki
- cukier waniliowy - 1 paczka
- mleko - 1/2 szklanki
- szczypta soli
Sposób przygotowania
1) Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
2) W drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle ubijając, dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, mleko oraz szczyptę soli. Następnie dodać twaróg i całość wymieszać.
3) Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.
4) Smażyć na złoty kolor.