Pierś z kurczaka w pomarańczy
Słodki zapach pomarańczy w połączeniu z piersią z kurczaka i nutą goryczy tworzą wrażenie nie do opisania dla naszego podniebienia. Do wypełnienia posiłku najlepszy jest dziki ryż, bądź świeże ziemniaczki.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 4 średnie pomarańcze
- pół łyżeczki cukru
- 4 łyżki oliwy
- duża szczypta soli
- duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 4 łyżki masła
- świeże listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
1.Przygotowanie mięsa
Pierś umyć, osuszyć i pokroić w ok. 1.5 cm plastry.
Plastry lekko rozpłaszczyć, oprószyć solą i pieprzem.
2. Pomarańcza
Oblać całe pomarańcze wrzątkiem, po czym dokładnie wyszorować.
Obrać z pomarańczowej skórki za pomocą obieraczki do ziemniaków, należy uważać, by nie skrawać białej skórki.
Pokroić skrawaną skórkę w bardzo cieniutkie paseczki.
Z 2 pomarańczy wyciskam sok.
z kolejnych 2 obieram przeźroczystą skórkę, tak żeby został sam słodki miąższ.
3. Smażenie
Rozgrzać na patelni oliwę z łyżką masła.
Nałożyć na patelnię przygotowane mięso i smażę na średnim ogniu.
Na drugiej patelni przygotować sok z pomarańczy.
Gotować krótką chwilę.
Dodać: pół łyżeczki cukru, szczyptę soli i pieprzu, oraz wrzucić pokrojone w paseczki skórki pomarańczy.
Smażyć 2-3 minuty na dużym ogniu.
Dodać 3 łyżki masła cały czas mieszając.
4. Talerz
Układam wysmażone mięso na talerzach.
Polewam powstałym na drugiej patelni sosem.
Dekoruję miąższem pomarańczy.
Podawać z ziemniaczkami lub ryżem.