zgotujprzepis.pl

Znajdź inspiracje na pyszne potrawy!

Pierś z kurczaka w pomarańczy

Pierś z kurczaka w pomarańczy

Słodki zapach pomarańczy w połączeniu z piersią z kurczaka i nutą goryczy tworzą wrażenie nie do opisania dla naszego podniebienia. Do wypełnienia posiłku najlepszy jest dziki ryż, bądź świeże ziemniaczki.

Składniki

Sposób przygotowania

1.Przygotowanie mięsa

Pierś umyć, osuszyć i pokroić w ok. 1.5 cm plastry.
Plastry lekko rozpłaszczyć, oprószyć solą i pieprzem.

2. Pomarańcza

Oblać całe pomarańcze wrzątkiem, po czym dokładnie wyszorować.
Obrać z pomarańczowej skórki za pomocą obieraczki do ziemniaków, należy uważać, by nie skrawać białej skórki.
Pokroić skrawaną skórkę w bardzo cieniutkie paseczki.
Z 2 pomarańczy wyciskam sok.
z kolejnych 2 obieram przeźroczystą skórkę, tak żeby został sam słodki miąższ.

3. Smażenie

Rozgrzać na patelni oliwę z łyżką masła.
Nałożyć na patelnię przygotowane mięso i smażę na średnim ogniu.

Na drugiej patelni przygotować sok z pomarańczy.
Gotować krótką chwilę.
Dodać: pół łyżeczki cukru, szczyptę soli i pieprzu, oraz wrzucić pokrojone w paseczki skórki pomarańczy.
Smażyć 2-3 minuty na dużym ogniu.
Dodać 3 łyżki masła cały czas mieszając.

4. Talerz

Układam wysmażone mięso na talerzach.
Polewam powstałym na drugiej patelni sosem.
Dekoruję miąższem pomarańczy.

Podawać z ziemniaczkami lub ryżem.