Pierś w sosie śmietanowo-musztardowym
Soczysta pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym, pieczona w naczyniu żaroodpornym. Pasuje do ziemniaków lub ryżu.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- Śmietana 18% gęsta - 4 łyżki
- Musztarda - 3 łyżeczki
- Miód lub cukier - 2 łyżki
- Tymianek suszony - 1 łyżeczka
- Bazylia suszona - 1 łyżeczka
- Sól
- Pieprz mielony
- Papryka słodka mielona
Sposób przygotowania
1) Rozciąć piersi na 4 płaskie filety.
2) Ułożyć filety w naczyniu żaroodpornym.
3) Doprawić solą, pieprzem i papryką słodką.
4) W misce zmieszać śmietanę, miód (lub cukier), musztardę, tymianek i bazylię.
5) Tak powstały sos rozlać równomiernie na filety.
6) Ustawić piekarnik, tak żeby grzał z góry i dołu, na 200°C.
7) Wstawić od razu naczynie z filetami, bez pokrywy, do piekarnika.
8) Piec przez 30 minut.