Pieczone skrzydełka w ketchupie
Skrzydełka podsmażane w grubej panierce, pieczone w sosie ketchupowym. Polecam podawać z ryżem jako główny posiłek. Sprawdzają się również same, jako przekąska.
Składniki
- Skrzydełka - 1.5 kg
- Czosnek - 4 ząbki
- Ketchup Pikantny - 1 sztuka
- Cukier - 1/2 szklanki
- Cytryna - 2 sztuki
- Mąka (skrobia) ziemniaczana
- Kostki rosołowe - 2 sztuki
- Jajka kurze - 3 sztuki
- Sól
- Pieprz
- Olej roślinny - 1/2 szklanki do sosu + do smażenia
Sposób przygotowania
Skrzydełka umyć, odciąć z nich lotki i wyrzucić. Reszte przeciąć na dwie części. Przyprawić solą, pieprzem i wycisnąć na nie 4 ząbki czosnku. Dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc).
Sos:
2 kostki rosołowe rozrobić w półtorej szklanki wrzątku. Dodać ketchup, pół szklanki cukru, sok z dwóch cytryn i pół szklanki oleju. Wszystko wymieszać.
Skrzydełka obtoczyć w jajku i mące, następnie obsmażyć i wyłożyć na blachę do pieczenia. Zamiast smażenia można również obtoczone skrzydełka wyłożyć na natłuszczoną blachę, skropić delikatnie olejem i podpiec przez 30 minut w temperaturze 220°C (w tej wersji panierka chłonie mniej tłuszczu, dzieki czemu danie jest lżejsze).
Zalać skrzydełka sosem, obtoczyć dokładnie i piec w temperaturze 180°C przez godzinę.