zgotujprzepis.pl

Znajdź inspiracje na pyszne potrawy!

Pieczone skrzydełka w ketchupie

Pieczone skrzydełka w ketchupie

Skrzydełka podsmażane w grubej panierce, pieczone w sosie ketchupowym. Polecam podawać z ryżem jako główny posiłek. Sprawdzają się również same, jako przekąska.

Składniki

Sposób przygotowania

Skrzydełka umyć, odciąć z nich lotki i wyrzucić. Reszte przeciąć na dwie części. Przyprawić solą, pieprzem i wycisnąć na nie 4 ząbki czosnku. Dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc).

Sos:
2 kostki rosołowe rozrobić w półtorej szklanki wrzątku. Dodać ketchup, pół szklanki cukru, sok z dwóch cytryn i pół szklanki oleju. Wszystko wymieszać.

Skrzydełka obtoczyć w jajku i mące, następnie obsmażyć i wyłożyć na blachę do pieczenia. Zamiast smażenia można również obtoczone skrzydełka wyłożyć na natłuszczoną blachę, skropić delikatnie olejem i podpiec przez 30 minut w temperaturze 220°C (w tej wersji panierka chłonie mniej tłuszczu, dzieki czemu danie jest lżejsze).

Zalać skrzydełka sosem, obtoczyć dokładnie i piec w temperaturze 180°C przez godzinę.