Makaron z boczkiem
Pyszny makaron z boczkiem w sosie śmietanowym.
Składniki
- 250 g makaronu np. penne
- pół szklanki pokrojonego w kosteczkę boczku wędzonego
- garść świeżej rukoli (alternatywnie szczypiorku, natki pietruszki lub bazylii)
- 150 ml śmietany 18 %
- 2 łyżki startego sera żółtego (lub parmezanu)
- 2 ząbki czosnku
- pieprz mielony do smaku
- 4 - 6 łyżek wody z gotującego się makaronu
Sposób przygotowania
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni podsmażyć boczek (nie trzeba dodawać dodatkowego tłuszczu). Dodać pokrojony w plastry czosnek, chwilę smażyć. Wlać wodę z gotującego się makaronu, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Jeżeli jest za gęstę można dodać jeszcze trochę wody. Wrzucić ugotowany makaron, dodać rukolę i doprawić do smaku. Przełożyć na talerz i posypać świeżo startym serem żółtym.