Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Smażone kawałki z piersi z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ananasem, marchewką i papryką. Podawać z ryżem.
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 duża czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 puszka ananasa
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- szczypta czarnego pieprzu
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki (lub chili) w proszku
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka suszonej (lub świeżej) kolendry
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
1) Paprykę i ananasa pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki.
2) Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
3) Na dużej patelni (lub woku) rozgrzać olej. Obsmażyć kurczaka, a następnie dodać imbir, wyciśnięty czosnek, cebulę, cukier, papryki w proszku i kolendrę. Dokładnie wymieszać.
4) Dodać paprykę i marchewkę. Wlać pół puszki soku z ananasa i sok z cytryny. Całość wymieszać i dusić 10 min na małym ogniu. Dodać ananasa i dusić kolejne 10 min.
5) Zwiększyć ogień i gotować 2 minuty bez przykrycia. Dodać ketchup, wymieszać i gotować jeszcze 1 minutę.