Kluski śląskie
Tradycyjne kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Kluski śląskie można przygotowywać z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Świetnie pasują jako dodatek do gulaszu.
Składniki
- ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
- ok. 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól (do smaku)
Sposób przygotowania
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do dużej miski. Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko i sól. Wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto ma rzadką konsystencję, dodać więcej mąki. Z ugniecionego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i na środku robić wgłębienie palcem. Kluski wrzucać do wrzącej, osolonej z odrobiną oleju wody. Co chwila mieszać, żeby kluski nie przykleiły się do dna. Gdy wypłyną na wierzch gotować około 2 minut.