zgotujprzepis.pl

Znajdź inspiracje na pyszne potrawy!

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Tradycyjne kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Kluski śląskie można przygotowywać z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Świetnie pasują jako dodatek do gulaszu.

Składniki

Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do dużej miski. Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko i sól. Wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto ma rzadką konsystencję, dodać więcej mąki. Z ugniecionego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i na środku robić wgłębienie palcem. Kluski wrzucać do wrzącej, osolonej z odrobiną oleju wody. Co chwila mieszać, żeby kluski nie przykleiły się do dna. Gdy wypłyną na wierzch gotować około 2 minut.