zgotujprzepis.pl

Znajdź inspiracje na pyszne potrawy!

Karpatka

Karpatka

Pyszne ciasto parzone przełożone kremem budyniowym.

Składniki

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie ciasta
Zagotować wodę z masłem, wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie wbić jaja, dodać proszek do pieczenia i miksować na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Ciasto rozdzielić na dwie części. Każdą z nich rozprowadzić przy pomocy łyżki cienką warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 210 stopni i piec około 20 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec około 10 min. Drugą część ciasta upiec tak samo.

2. Przygotowanie kremu
Z 500 ml mleka odlać do większego naczynia szklankę mleka i rozmieszać w nim jajka, cukier i obie mąki. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać wymieszaną masę. Całość gotować, ciągle mieszając do momentu zgęstnienia. Pozostawić do ostudzenia. Zimny krem dodawać stopniowo do roztartego masła cały czas miksując, aż do momentu otrzymania jednolitej masy. Na koniec dodać odrobinę olejku waniliowego lub rumu.

3. Składanie ciasta
Na wystudzone ciasto wyłożyć krem i przykryć drugą warstwą ciasta. Wierzch posypać cukrem pudrem.