Domowy kebab/gyros
Domowy kebab to rewelacyjny pomysł na obiad. Mięso jest bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze - przepyszne. Soczyste w środku i chrupiące na brzegach. Dla fanów fastfoodu to wyjątkowy rarytas :) Do zamarynowania można wykorzystać gotową przyprawę do gyrosa.
Składniki
- mięso z uda kurczaka - około 1 kg
- cebula - 1 duża sztuka
- 4 wykałaczki do szaszłyków
- Marynata
- ziarna kolendry - 1 płaska łyżka
- kmin rzymski - 1 płaska łyżka
- słodka papryka - 2 płaskie łyżki
- czosnek granulowany - 2 płaskie łyżki
- kardamon - 1/2 płaskiej łyżki
- sól - 1 płaska łyżka
- pieprz - 1/2 łyżeczki
- olej - 125 ml
Sposób przygotowania
1) Ziarna kolendry i kmin rzymski wrzucić na suchą patelnię i prażyć przez 2-3 minuty, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Mieszać, aby się nie przypaliły.
2) Przełożyć uprażone przyprawy do moździerza lub młynka do kawy i zmielić.
3) Dodać resztę przypraw, wymieszać. Połączyć z olejem i wymieszać ponownie, aby postała jednolita marynata.
4) Mięso z kurczaka roztłuc delikatnie na grubość standardowych kotletów i przeciąć na pół.
5) Pokryć mięso marynatą i odstawić na minimum godzinę.
6) Cebulę przekroić na pół. Z jednej połówki zrobimy podstawę do całej konstrukcji.
7) W połówkę cebuli należy wbić 4 długie patyczki do szaszłyków, na bazie kwadratu, w odległości ok 5 cm od siebie. Przebić cebulę na wskroś, wbijając od strony przecięcia i wyciągając po wypukłej stronie, aby ostry koniec patyczka znajdował się na samej górze.
8) Na tak przygotowany stelaż nabijać pastry zamarynowanego mięsa.
9) Wstawić do głębokiego naczynia żaroodpornego (na wypadek, gdyby się przewróciło) i piec w 180 stopniach przez godzinę. Jeśli wierzchnie warstwy zaczną się przypalać za mocno, można je przykryć folią aluminiową i w ten sposób dokończyć pieczenie.
10) Mięso ścinać ostrym nożem w cienkie plastry.