zgotujprzepis.pl

Znajdź inspiracje na pyszne potrawy!

Czekoladowe ciasteczka

Czekoladowe ciasteczka

Pyszne amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady.

Składniki

Sposób przygotowania

1. Masło z cukrem zmiksować na puch.
2. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki (każdą kostkę na 4-5 kawałków).
3. Do masła dodać mąkę, jajko, kakao i 150 g posiekanej czekolady.
4. Całość dokładnie wymieszać.
5. Nabierać po czubatej łyżce masy, formować kulki i układć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między ciastkami. Delikatnie spłaszczyć łyżką wierzch każdej kulki i powciskać na nie kawałki pozostałej czekolady.
6. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C i piec około 12 minut, aż brzegi się zarumienią, a środek będzie miękki.

Ciastka od razu po upieczeniu są miękkie i nie mają zwartej konstystencji, twardnieją po przestudzeniu.