Czekoladowe ciasteczka
Pyszne amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady.
Składniki
- 100 g miękkiego masła
- 120 g cukru pudru lub cukru
- 140 g mąki pszennej
- 2 łyżki kako naturalnego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g czekolady (np. gorzkiej)
Sposób przygotowania
1. Masło z cukrem zmiksować na puch.
2. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki (każdą kostkę na 4-5 kawałków).
3. Do masła dodać mąkę, jajko, kakao i 150 g posiekanej czekolady.
4. Całość dokładnie wymieszać.
5. Nabierać po czubatej łyżce masy, formować kulki i układć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między ciastkami. Delikatnie spłaszczyć łyżką wierzch każdej kulki i powciskać na nie kawałki pozostałej czekolady.
6. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C i piec około 12 minut, aż brzegi się zarumienią, a środek będzie miękki.
Ciastka od razu po upieczeniu są miękkie i nie mają zwartej konstystencji, twardnieją po przestudzeniu.