Ciasto na pizzę
Domowa pizza z ulubionymi dodatkami, np. z warzywami, salami, szynką, serem, owocami, ziołami.
Składniki
- 30 g oliwy z oliwek lub oleju, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia
- 220 g wody o temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
1. Natłuścić dużą miskę i odstawić. Do drugiej miski wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać.
2. Następnie dodać mąkę, oliwę z oliwek, sól i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do przygotowanej miski. Miskę przykryć ścierką kuchenną lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1 godz.)
3. Piekarnik rozgrzać do 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować oliwą.
4. Ciasto rozłożyć na przygotowanej blasze i uformować prostokąt wielkości blachy, delikatnie rozciągając ciasto i ugniatając je palcami.
5. Na cieście ułożyć ulubione składniki (np. pomidory, plasterki salami, kawałki ananasa) i posypać startym żółtym serem lub mozzarellą, a na koniec polać 1 łyżką oliwy z oliwek.
6. Piec około 20 min (220°C).