Ciasto kaszak
Ciasto kaszak to delikatne, wilgotne ciasto z kaszą manną w roli głównej. Idealne do popołudniowej herbaty, z charakterystyczną strukturą i subtelnym słodkim smakiem.
Składniki
- Masa ciemna
- 500 ml mleka 3,2 %
- pół szklanki kaszy manny
- 125 g margaryny lub masła
- pół opakowania cukru waniliowego
- pół szklanki cukru
- 1 kopiasta łyżka kakao
- Masa jasna
- 500 ml mleka 3,2 %
- pół szklanki kaszy manny
- 125 g margaryny lub masła
- pół opakowania cukru waniliowego
- pół szklanki cukru
- Polewa
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 2 łyżki wody
- 1/4 kostki (62,5 g) margaryny lub masła
- 1 łyżka cukru
- Dodatkowo
- Herbatniki na 3 warstwy blaszki (około 400 g)
Sposób przygotowania
Na początku na blaszce ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Następnie przygotować masę ciemną. Kakao wymieszać w mleku, dodać cukier, cukier waniliowy i masło. Całość zagotować, co jakiś czas mieszając. Na gotujące się mleko powoli wsypywać kaszę manną, cały czas mieszać. Gotować na małym ogniu 3 - 5 min (przez cały czas mieszać) - do momentu zgęstnienia masy. Gorącą masę wylać na herbatniki i od razu przykryć drugą warstwą herbatnków. Masę jasną przygotować tak samo jak ciemną (oczywiście nie dodajemy tu kakao). Gorącą masę wyłożyć na herbatniki i przykryć trzecią warstwą herbatników. Gdy ciasto ostygnie przygotować polewę. W garnuszku rozmieszać wodę i kakao, dodać cukier i masło. Podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą. Polać ciasto i odstawić do chłodnego miejsca.