Budyń czekoladowy
Domowy budyń czekoladowy. Prosty, szybki i całkiem zdrowy deser. Można jeść na ciepło lub zimno.
Składniki
- 1/2 tabliczki (ok. 50 g) gorzkiej czekolady
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
1. Do miski wlać około 100 ml mleka i rozmieszać w nim żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną.
2. Resztę mleka zagotować z dodatkiem masła i czekolady. Mieszać aż czekolada i masło się rozpuszczą.
3. Do gotującego się mleka powoli wlewać zawartość miski, cały czas mieszając. Gotować na niewielkim ogniu aż budyń zgęstnieje. Cały czas mieszać, żeby nie porobiły się grudki.
4. Gorący budyń przelać do miseczek.